Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Ricotta-tuorejuusto

En tiedä onko tämä virallisesti italialainen ricotta vai intialainen paneer koska molemmat valmistetaan samaan tapaan, mutta pääasia lienee se että juusto on maukasta ja sitä on helppo valmistaa! ;) Tarvitset siis vain täysmaitoa, kermaa, suolaa, yhden sitruunan, siivilän ja harsokankaan. 


Tuorejuustoa voi syödä sellaisenaan ja se sopii myös salaatteihin ja pannulla paistettuna kasvisten lisukkeeksi. Koostumukseltaan ja maultaan kotitekoinen ricotta muistuttaa etäisesti mozzarellaa, lähinnä ollen yhtä mieto ja pehmeä. Ricotta on kuitenkin murenevaa. Aikomuksena on parin päivän kuluttua valmistaa pizzaa joka höystetään kotitekoisella ricottalla!

Paistettua ricottaa ja kasviksia


Ricottajuusto

2 litraa täysmaitoa
2dl kuohukermaa
1 sitruunan mehu
1½tl suolaa

Laita (teflon)kattilaan maito, kerma ja suola. Ala kuumentamaan maitoa hiljalleen koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kuumenna kunnes maito juuri ja juuri kiehahtaa. Pienennä lämpö puoleen ja lisää sitruunan mehu. Sekoittele varovasti, hetken kuluttua hera alkaa erottua. Sekoittele pari minuuttia, sammuta levy.




Aseta siivilä kattilan päälle ja siivilän päälle harso. Kauho tai kaada juustomassa siivilään. Varo polttamasta itseäsi! Anna massan valua hetki. Tässä vaiheessa voit vielä helposti lisätä suolaa mikäli tarvetta.


Nostele harson reunat ylös, kierrä harso rullalle ja purista juustosta nestettä pois. Huuhtele nyyttiä hetki kylmän veden alla, ylimääräinen hera lähtee pois ja samalla juusto jäähtyy vähäsen.



Sido nyytti roikkumaan esimerkiksi tiskipöydän yläpuolelle kaapinoveen. Laita alle valutusastia. Kiristä nyytti  paistinarulla tai pussinsulkijalla. Jätä juusto valumaan 2-3 tunniksi, voit välillä puristaa juustoa käsin valumisen nopeuttamiseksi. Valuta kunnes juustosta ei enää tipu nestettä.


Avaa "paketti". Voit ripotella vielä juuston pinnalle suolaa. Kääri juusto kelmuun ja laita jääkaappiin painon alle muutamaksi tunniksi. 



Valmista!


6 kommenttia:

  1. Hei!
    Ensinnäkin: sinulla on kiva blogi! Päteviä ohjeita, ihan pro-meininkiä.
    Toiseksi: innostuin tästä sinun ricotta-juustotostasi niin paljon, että kokeilin sitä eilen. Jostakin ihmeen syystä en saanut maitoa juoksettumaan. Käytin oikein sellaista Hilja-täysmaitoa ja kermakin oli normaalia kuohua. Lisäsin ohjeen mukaan sitruunanmehun ja suolan, mutta maito ei leikannut. Kuumensin uudelleen, lisäsin toisen sitruunan mehun, eikä vieläkään. Kiehautin seoksen useampaan kaertaan, mutta mikään ei tepsinyt. Osaisitko sanoa, mistä tämä voisi johtua? Maito ei ollut erityisen tuorettakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos palautteestasi! :)

      Täytyy sanoa että maidon juoksettuminen on vähän mysteeri. Minulle kävi ensimmäisellä kerralla samoin, mutta tilanne korjaantui kun lisäsin happoa (tällöin käytin viinietikkaa) ja kuumensin uudelleen. Toisella kerralla seos juoksettui melkein heti kun lisäsin sitruunamehun. Jossain luki että ei saisi käyttää pastöroitua maitoa koska se ei juoksetu, mutta itse olen käyttänyt molemmilla kerroilla pastöroituja tuotteita ja ne ovat kyllä juoksettuneet. Nykypäivänä ei kovin monella taida olla mahdollisuuttakaan saada pastöroimatonta maitoa.

      Yritin etsiä aiheesta tarkempaa tietoa, eli että millainen prosessi juoksettuminen on, mutta sitä oli aika vähäisesti saatavilla.

      Suolan määrää voi varmaan hieman koittaa lisätä koska suola edesauttaa juoksettumista. Jostain luin myös vinkin että maitoa voisi "hapattaa" pöydällä eli avata purkki ja pitää huoneenlämmössä useita tunteja ennen juuston valmistusta.

      Voisin tähän lisätä itse juustosta että minun makuuni se parani "vanhetessaan" eli juuston maku oli vielä parempi 3 päivän kuluttua kuin mitä se oli tuoreeltaan! Suosittelen siis kokeilemaan uudelleen, vaikka pienemmällä määrällä.

      Poista
  2. Hei!
    Saako tästä omatekoisesta tuorejuustosta tehdä juustokakun, jotain semmoista kun on sinun resepti ” Amerikkalainen juustokakku marjoilla - Baked berry-cheesecake” mutta ilman lisukkeita? Onko tärkeä, että siellä on Philadelphia-tuorejuustoa?
    Me miehen kanssa haluamme päästä irti vehnästä, minä en ole elämässä mitään leiponut. Nämä tuorejuuston kakunpohjat olisivat ehkä hyvä vaihtoehto? Voiko valmista semmoisessa astiassa http://kodutarbed.eu/media/catalog/product/cache/1/image/500x500/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/7/5/753287_1.jpg jos sisään laitta leivintapaperia? Tai täytyy olla ihan eri resepti?

    Sanon nyt loppupuolella, että etsisin tietoja tuorejuustosta ja näin löysin sinun blogin. See sinun ”Ricottajuusto” on ihan mahtava, niin helpolta näyttä ja kuvat minunkaltaiselle ovat hyväksi avuksi. Meillä on mahdollisuus hakea oikeata maitoa ja siitä haluan varmasti kokeilla. Yksi kysymys – tämä vesi, mitä sieltä pois tippuu – onko se juotava, jotain kirnupiimän kaltaista?

    Laitan tänne lisäksi virolaisten naisten reseptejä – ehkä saa ideoita, Google kyllä osaa kääntää sen verran että perusasiat tulee selväksi: http://toidutare.ee/k%C3%BCpsetised

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!

      Tämä ei ole sellainen juusto jota voisi kakkuihin käyttää, tämä on koostumukseltaan lähimpänä ehkä Valion rasiassa myytävää Kotijuustoa.

      Juuston valmistuksessa irtoava hera on ihan käyttökelpoista ainetta! Sen voi käyttää leipomiseen tai vaikka puuron nesteeksi. Ei ole piimän kaltaista, paremminkin kuin vettä.

      Poista
  3. Kokeiltiin vuosi sitten, tuli niin hyvää, että emme raaskinut syödä :-) Maito haettiin suora farmista. Nyt etsisin reseptisi, tehdään taas.
    Ihailen sinun blogia, erikoisesti liharuokia. Me mieheni kanssa emme ole makean ystävät, mutta kakki kakutkin näyttävät maukkailta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistäsi! �� Kiva että pidätte ja olette lukeneet blogia. En ole ehtinyt päivittää pitkään aikaan mutta luen kaikki kommentit ja harrastus on kyllä yhä voimissaan.
      Ajattelin itse tehdä juhannukseksi tätä ricottaa yrttijuustoksi jota on ihana syödä salaatin kanssa:
      1 valkosipulin kynsi rikotaan (ei siis hienonneta, murskataan vain vaikka veitsen lappeella), kourallinen (0,5dl) hienonnettua persiljaa, saman verran hienonnettua ruohosipulia, 1 oksa timjamia, 1/2-1tl suolaa. Kaikki nämä sekoitetaan noin desilitraan mietoa ruokaöljyä. Lisätään paljon kuutioitua kotijuustoa ja annetaan maustua muutama tunti tai yön yli, välillä voi sekoitella. Salaatin kanssa aivan ihana lisuke! Juustoportti Oy valmisti tämän tyyppistä yrttijuustoa ja rakastuin siihen ihan täysin, mutta käsittääkseni valmistus lopetettiin joten täytyy sitten tehdä itse ��

      Poista