Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

perjantai 25. tammikuuta 2013

Chicken Tikka Masala

Kanaa Tikka Masala


Katsoessani keittokirjahyllyä kaappasin ensin Michel Rouxin Kastikekirjan mutta nyt ei kuitenkaan tehnyt mieli mitään "perinteistä" joten pienen pohdinnan jälkeen päädyin intialaiseen opukseen. Tapani mukaan selasin raaka-aineluetteloa ja mietin löytyykö omista varastoistani ja lähikaupasta kaikkea tarvittavaa. Lopulta päädyin suurimmalle osalle ainakin nimeltä tuttuun ruokalajiin, Tikka Masalaan. Tämä resepti on kaksivaiheinen (broileri valmistetaan ennen varsinaista kastiketta) ja tässä ei käytetä valmiita tikka-mausteseoksia vaan ruoka valmistetaan tuoreista raaka-aineista ja perinteisistä mausteista. Reseptiä voi myös soveltaa siten että valmistaa pelkän tikka-maustetun broilerin, se on erinomaista sellaisenaankin. Jos haluaa täyteläisen kastikkeen riisin tai naan-leivän kaveriksi niin kannattaa valmistaa koko resepti. Broileri vaatii kunnolliseen marinoitumiseen useita tunteja joten varaudu siihen ajallisesti.



Pari sanaa raaka-aineista ja mausteista. Itselleni tuskallisen hankala on löytää tuoretta korianteria, niin mielelläni kun sitä käyttäisin viikottainkin. Olen korvannut sen korianteritahnalla, annosten koristeluun se ei oikein sovi mutta makuaineeksi kylläkin. Garam masala-mausteseosta uskoisin löytyvän näiltä nurkilta jo isommista marketeista, oman maustesekoitukseni olen ostanut ruokamessuilta. Chilinä voi käyttää jauhetta, itse käytän kuivattuja minichilejä. Kardemumman palkoja en ole itse löytänyt enkä jaksanut netistä tilata, käytän niiden tilalla kardemumman siemeniä joita löysin lähikaupastani. En siis tarkoita meillä tunnettua pullamaustetta eli kardemummarouhetta vaan kokonaisia siemeniä. Rouhe on äkkiä liian voimakas mausteena, pieni ripaus ja koko ruoka maistuu pullataikinalle... Been there, done that. ;)

Pidemmittä puheitta, ohjetta tulemaan. Resepti on helppo eli jos raaka-aineet ovat saatavilla niin ongelmia ei pitäisi tulla!

Kanaa Tikka Masala
kahdelle

Tikka-broileri:

2 nahatonta ja luutonta broilerin filettä

1tl paprikajauhetta
1 pieni kuivattu chili TAI ripaus chilijauhetta
1rkl garam masalaa
2tl sitruunan mehua
2 valkosipulinkynttä
2cm pala inkivääriä (kuorittuna)
1rkl korianteritahnaa (tai 1dl tuoreita lehtiä)
½dl turkkilaista jogurttia
½tl suolaa

Tikka Masala-kastike:

1 pieni sipuli
n. 15kpl kardemumman siemeniä
1 valkosipulin kynsi
200g paseerattua tomaattia
1 pieni tomaatti
1tl garam masalaa
1 pieni kuivattu chili TAI ripaus chilijauhetta
1tl tummaa sokeria (palmu/intiaani/fariini)
1 maustemitta kanelia
1½dl kuohukermaa
1tl mantelijauhetta
1rkl öljyä

tarjoiluun:
sitruunalohkoja
(tuoretta korianteria)
basmatiriisiä tai naan-leipää


Aloita tikka-broilerista;
Pilko broilerifileet suupaloiksi ja laita kulhoon odottamaan. Valmista lopuista aineksista marinadi, helpoiten tämä käy tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Ellet omista näitä voit käyttää huhmaretta tai veistä, tavoite on että lopputulos olisi tasainen tahna. Pyörittele broilerinpaloja marinadissa ja jätä marinoitumaan jääkaappiin mielellään vähintään 6 tunniksi.
ps. maista valmista marinadia ennenkuin sekoitat sen broilerin kanssa, huomaat miten monta kerrosta makuja yksinkertaisessa jogurttimarinadissa voi olla!

Sitruunan alla piilossa näkyy pieni ruskea kuivattu chili.
Yhdestä tuon kokoisesta chilistä tulee potkua isoonkin
ruoka-annokseen joten kannattaa lisätä kuivattua
chiliä varoen. Lisää saa aina mutta vähemmäksi ei
mitenkään.

Broilerit marinadissa

Kun broilerit ovat marinoituneet vähintään 5½h voit laittaa uunin lämpenemään 225 asteeseen ja aloittaa sitten kastikkeen valmistamisen. Tietenkin, jos on kesäkausi niin kanapalat kannattaa ehdottomasti laittaa vartaisiin ja grillata!

Kastikkeen valmistaminen; 
Kuumenna öljy kattilassa tai pienellä paistinpannulla. Pilko sipuli pieneksi ja paista sipulia sekä kardemummansiemeniä pannulla kunnes sipuli hieman ruskistuu. Lisää sitten hienonnettu valkosipuli ja paista vielä hetki.


Lisää paseerattu tomaatti, kuutioitu tuore tomaatti ja jätä kastike hautumaan kannen alle. Valmistele tässä vaiheessa mausteseos kastiketta varten; sekoita pienessä astiassa garam masala, chili, tumma sokeri, mantelijauhe sekä kaneli ja jätä seos odottamaan.

Öljyä uunivuoka ja asettele broilerinpalat vuokaan. Kypsennä kuumassa uunissa grillivastuksen kanssa kunnes palat saavat reilusti väriä.



Lisää nyt kastikkeeseen mausteseos ja keitä pari minuuttia.


Lisää kerma sekä broilerinpalat, hauduta vielä viitisen minuuttia ennen tarjoilua. Tarkista kastikkeen suolaisuus, todennäköisesti suolaa joutuu hieman lisäämään että kaikki maut varmasti nousevat esiin.


Laita jokaiselle lautaselle pari sitruunalohkoa/viipaletta, tuore sitruunan mehu täydentää kastikkeen. Jos tuoretta korianteria on saatavilla silppua siitä lehtiä annoksen koristeeksi.


Alkuperäinen resepti on peräisin Löytöretki Intian keittiöihin-kirjasta

1 kommentti:

  1. Loistava ohje pienellä viilauksella: Juustokuminaa ja lisää chiliä + suolaa niin aivan pro ravintola tasoa!
    Kiitos!

    VastaaPoista