Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

torstai 6. joulukuuta 2012

Geisha-juustokakku

Juustokakkuja on tullut tehtyä paljonkin, lähinnä siksi että niitä voi muunnella lähes loputtomasti ja kun on hyvä perusresepti jota on helppo muunnella niin lopputulos on yleensä hyvä, ainakin 99% tapauksista. ;) Alunperin sain valkosuklaakakun reseptin työkaveriltani Jenniltä ja siitä lähti taival juustokakkujen ihmeelliseen maailmaan, olen muunnellut ohjetta kulloisenkin tarpeen mukaan.

Geishaa kokeilin tässä ensimmäisen kerran varsinaisesti juustokakkuna, kakkutäytteessä olen kyllä käyttänyt aiemminkin. Vaihekuvia minulla ei ole tarjota koska otin kakusta vain nopeasti kuvan ennen luovutusta uuteen kotiin, mutta yritän kirjoittaa täsmällisen ohjeen jossa vältetään ne pahimmat juustokakun valmistamisen sudenkuopat. Reseptiä on pyydetty pariltakin eri suunnalta joten ei muutakun laitetaan tulemaan! :)



Käytin kakkuun uutta Geisha Darkia ja mielestäni se sopi erittäin hyvin, paremmin kuin aikoinaan kakkutäytteeseen käyttämäni tavallinen Geisha.

Kakun pitsireunuksen ohjeen delegoin sinne mistä olen sen oppinutkin eli Kinuskikissalle, tässä suora linkki ohjeeseen. Teen reunuksen nykyään hieman eri tavalla kuin Kinuskikissan ohjeessa neuvotaan, olen yrittänyt keksiä tekniikkaan hieman helpotusta kun käden taidot eivät aina riitä, mutta siitä lisää joskus myöhemmin. Pitsireunus ei ole mitenkään välttämätön mutta tekeehän se kakusta paljon juhlavamman, eli jos inspiraatiota riittää niin suosittelen ainakin kokeilemaan!

Geishajuustokakku
n.21cm irtopohjavuokaan

150g digestivekeksejä
60g voita
1rkl vettä
1prk FloraVispiä (tai 2½dl kermaa)
1dl sokeria
1tl vaniljasokeria
200g maustamatonta tuorejuustoa
150g (1½ levyä) Geisha Darkia
25g tummaa suklaata
4 liivatelehteä
½dl vettä
(1tl kaakaojuomajauhetta)

+ tummaa suklaata koristeluun

Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi tai kakkupaperi jos haluat siirtää valmiin kakun toiselle alustalle.

Sulata voi. Murskaa keksit ja lisää voisula sekä vesi, sekoita hyvin. Kaada seos irtopohjavuoan pohjalle ja painele tasaiseksi. Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteen.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota flora vispi. Sulata 100g Geishaa ja tumma suklaa miedolla lämmöllä kattilassa tai mikrossa, pilko loput Geishasta karkeaksi rouheeksi. Laita isompaan kulhoon tuorejuusto ja sokerit ja sekoita vatkaimella tasaiseksi, lisää sitten sulatetut suklaat ja sekoita edelleen. Seuraavaksi lisää seokseen vaahdotettu flora 2-3 erässä.

Kiehauta ½dl vettä (+kaakaojuomajauhe). Purista liivatteista ylimääräinen neste pois ja liuota ne kuumaan veteen. Kaada liivatelientä hitaasti täytteeseen sekoittaen samalla sähkövatkaimella. Jos kaadat liian nopeasti saat kakkuusi "liivatematoja" joten maltti on valttia. Täyte löystyy hieman kun siihen lisätään kuumaa nestettä mutta se ei haittaa, päin vastoin jos täyte on hieman juoksevaa niin kakusta tulee sileämpi ja pehmeämpi. Jos täyte on kovin tönkköä niin voit jopa lisätä nestettä, vaikkapa ½dl maitoa.

((täytteen paksuus riippuu ilmeisesti ainakin kuun asennosta, vuodenajasta ja naapurin kissan puolisonhakumenestyksestä koska milloinkaan täytteestä ei tule täsmälleen samanlaista, ei vaikka olen tehnyt esimerkiksi valkosuklaakakkua samalla ohjeella kymmeniä kertoja... kokeilemalla oppii millainen koostumus itseä eniten miellyttää))

Lisää viimeisenä Geisharouhe ja sekoita hyvin. Kaada täyte keksipohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa muutama tunti. Ennenkuin avaat vuoan reunuksen pyöräytä veitsellä kakun reunat vuoasta irti, muuten kakkuun saattaa tulla ikävä halkeama. Pohja on melko jämäkkä joten voit siirtää kakun aluspaperista vetämällä tarjoilualustalleen.

Koristele suklaarouheella tai vaikka konvehdeilla, tyyli on vapaa! :)

Vinkkejä:
Jos ostat Geishan levyinä, eli 2 x 100g niin voit hyvin lisätä reseptistä yli jäävän 50g rouheena kakkuun (ellei ylijäämä ole jo kadonnut tuotteen laadunvalvonnan seurauksena). Itse valmistin kerralla kaksi kakkua niin Geishan määrä meni tällöin tasan.

Ohjeissa joissa vaahdotetaan kermaa tai valkuaisia erikseen kannattaa vaahdottamiseen käyttää kapeaa ja korkeaa astiaa, se nopeuttaa työtä huomattavasti. Erinomainen tähän käyttöön on litran jogurttisanko, kaupassa siis turkkilaisen tai kreikkalaisen jogurtin myyntipakkaus. Juuri sopivan kokoinen muutaman desin vaahdottamiseen.


3 kommenttia:

  1. Tuli todella herkullista. Tosin hämmennyin kun ohjeessa ei mainittu että yhdessä geisha levyssä on vain 100 grammaa niin ostin vain yhden. Onneksi oli tummaa suklaata tarpeeksi, korvasin sillä loput geishat ja tein koristelut. Maku oli todella hyvä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi, tarkensin määrää ohjeeseen. Hyvä kun kakku maistui, vaihtelua perinteiselle valkosuklaakakulle ;)

    VastaaPoista
  3. Superhyvää namnamnam! Toista kertaa nyt teen ja en malta odottaa hyytymistä. :)

    VastaaPoista