Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

perjantai 5. lokakuuta 2012

Kasvispiirakka (feta-tomaatti)

Toiveena juhliin oli joku suolainen piirakka. Olen joskus vahingossa löytänyt tämän yhdistelmän, mahdoin tehdä jääkaapin antimista "jämäpiirakkaa" (jämäruoista muuten tulee useimmiten parhaita yhdistelmiä) ja huomasin että tomaatti, feta (käytännössä siis salaattijuustokuutiot) ja ruohosipuli ovat lyömätön yhdistelmä. Näin syntyi meidän perheessä nykyään paljon valmistettava kasvispiirakka joka on suosikkilistalla päihittänyt kinkkupiirakan mennen tullen.

Kuvan piirakat tummuivat ehkä hieman liikaa koska jouduin paistamaan kiertoilmalla useampaa piirakkaa kerralla ja paistoaika oli pidempi. Eli väri ei tarvitse olla noin tumma, riittää että täyte on kunnolla hyytynyt.


Feta-tomaattipiirakka
10-12 palaa

Resepti on mitoitettu noin 22cm (/) piirakkavuokaan. Reilusti isompaan (26cm+) vuokaan tee piirakka 1½-kertaisena.

pohja
100g voita
2dl vehnäjauhoja
½dl kaurahiutaleita (tai muita puurohiutaleita)
0,3dl ruokakermaa
1dl juustortaastetta
ripaus suolaa

täyte
5-7 kirsikkatomaattia
½-1dl salaattijuustokuutioita
10 ruohosipulin vartta
2 munaa
2dl ruokakermaa
1dl maitoa
1dl juustoraastetta
ripaus valkopippurijauhetta
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Pehmitä voi mikrossa ja sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina hetkeksi jääkaappiin.

Valmista täyte: riko munat kulhoon ja vispaa niiden rakenne rikki. Lisää ruokakerma, maito, juustoraaste ja pippurit + suola sekä hienonnettu ruohosipuli. Lohko kirsikkatomaatit 4 osaan, valuta salaattijuusto ja jätä molemmat vielä odottamaan.

Painele piirakkataikina (vehnäjauhoja apuna käyttäen) vuokaan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 225 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes piirakka saa hieman väriä. Tämän jälkeen pudota uunin lämpö 200 asteeseen. Kaada kerma-munaseos piirakkapohjan päälle ja asettele viimeiseksi tomaattilohkot sekä juustokuutiot. Paista piirakkaa 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt.
Anna piirakan vetäytyä rauhassa, parhaimmillaan piirakka on kunnolla jäähtyneenä, ehkä vasta jopa seuraavana päivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti