Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

maanantai 3. syyskuuta 2012

Tee-se-itse ravintolapizza

Kun suomalainen lähtee valmistamaan kotonaan pizzaa, hän tekee sen useasti tiettyä kaavaa noudattaen: Ensin tehdään kunnon jämäkkä ja tömäkkä pizzapohja puolikarkeista vehnäjauhoista. Kohotettu pizzataikina levitetään uunipellille, kuorrutetaan tomaattikastikkeella tai ketsupilla. Sitten lisätään parin sentin kerros paistettua jauhelihaa ja tomaattimurskaa, sipulia, ehkä purkkitonnikalaa, säilykeherkkusieniä, pizzakinkkusuikaleita, ananasta, tomaattiviipaleita. Villeimmät heittävät hieman jalapenoja. Päälle sentin kerros juustoraastetta ja paketti aurajuustoa ja eikun uuniin! Hyvää tämä kotipizza varmasti on, mutta entä jos paria yksityiskohtaa muuttamalla saisit pizzastasi saman kaltaista kuin ravintolassa? Se onnistuu, etkä tarvitse siihen ihmeitä. Päin vastoin, vähemmän on enemmän!

Tärkein tekijä on omistaa joko valurautainen paistinpannu tai pizzakivi. Runsaasti lämpöä varaava pohja edesauttaa pohjan kypsymistä ihan eri tavalla kuin tavallinen uunipelti. Monella suomalaisella on kotonaan, vanhemmillaan tai viimeistään isovanhemmillaan valurautapannuja joten heti ei kannata kauppaan syöksyä. Molempia saa toki ostettuakin jos ei muuten ole saatavilla. Viimeksi hintatietoja katsellessani ison valurautapannun sai parilla kympillä, ja sillä rahalla saa eräästä suomalaisesta pizzeriasta keskimäärin kaksi normaalikokoista pizzaa...

Itse voin oikeastaan todeta että homma ehdottomasti kannattaa, koska meillä ei ole näiden pienten kotikikkojen löytämisen jälkeen pizzalla kodin ulkopuolella käyty, ihan siitä syystä että kotona ei saa vain yhtä hyvää vaan parempaa pizzaa kuin siellä missä pizza maksaa helposti kympin kappale. ;) Näitä tekee kympillä helposti neljä kappaletta.

No, asiaan. Muutama tärkeä juttu mitkä tehdään hieman eri tavalla kuin on totuttu

Hanki valurautapannu tai pizzakivi
Käytä tavallisten vehnäjauhojen sijaan ehdottomasti durumvehnäjauhoja, niitä on saatavilla varmasti lähes kaikissa marketeissa. Durumvehnää käytetään pääasiassa pasta- ja pizzataikinan valmistukseen ja ihan hyvästä syystä!
Älä tee taikinasta liian jämäkkää. Toki jos haluat todella paksun pohjan niin voit laittaa enemmän jauhoja
Ketsuppi käy tomaattikastikkeesta mutta sitä kannattaa hieman tuunata korostamaan pizzan muita makuja. Lisää ketsuppiin hieman sokeria, suolaa ja pieni liraus valkoviinietikkaa. Mikäli sinulla sattuu olemaan BBQ-kastiketta tai tabascoa, suosittelen ehdottomasti lisäämään myös niitä kastikkeeseen.
Suurin osa juustosta lisätään täytteiden ALLE, ei suinkaan päälle. Eli kun olet levittänyt pizzalle kastikkeen niin lisää ensimmäisenä täytteenä kevyt kerros juustoa
Älä liioittele täytteiden määrällä. Jos täytteitä on sentin kerros niin pohja ei kypsy kunnolla ja pizza vetistyy ja lopputulos on yhtä muhjuinen kuin uunipellipizzassa
Paista pizza hyvin kuumassa, 250 asteessa tasalämmöllä, ja paista vain muutama minuutti. Älä anna juuston ruskistua kuten monesti on tapana vaan ota pizza uunista kun juusto on sulanut ja vasta pizzan reunat ovat saaneet väriä



Pizza valurautapannulla
2 pizzaa

taikina
1/3 pakettia hiivaa
1½dl vettä
½tl suolaa
½tl sokeria
1rkl öljyä
3½-4dl durumvehnäjauhoja
(+1dl vehnäjauhoja kaulimiseen)

tomaattikastike
5rkl ketsuppia
(tai 2rkl BBQ-kastiketta ja 3rkl ketsuppia)
1tl sokeria
1tl etikkaa
½tl suolaa
(10-15 tippaa tabascoa)

täyte 
edamia, kermajuustoa tai emmentaalia raasteena (EI kevytjuustoja....)
lihaa, broileria, kasviksia, yrttejä, eri juustoja, oman valinnan mukaan
ihan mitä vaan! :)

(kuvan pizzassa täytteenä BBQ-pohjainen tomaattikastike,
pilkottua palvikinkkua, paistettua suolalla maustettua broileria,
kermajuustoa, parmesaanimurua, sokerilla makeutettuja kirsikkatomaatteja)

Valmista pohja eli liuota hiiva 37 asteiseen nesteeseen. Lisää suola, sokeri ja öljy. Lisää jauhoja aluksi vispilällä vatkaten ja lopulta vaivaa taikinasta nyrkillä painellen pehmeä pallo. Lisää jauhoja tarvittaessa mutta älä hirveän paljon. Laita taikina kohoamaan liinan alle lämpimään paikkaan siksi aikaa kun valmistelet täytteet.

Sekoita tomaattikastikkeen ainekset keskenään ja anna maustua.

Valmistele haluamasi täytteet ja raasta juustoa valmiiksi (sitä ei tarvita hirveän paljon). Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Voitele valurautapannu(t) ruokaöljyllä tarttumisen ehkäisemiseksi. Laita kaulintapöydällesi reilu kasa vehnäjauhoja (tavallinenkin jauho käy), ota taikinasta noin puolet ja jauhota ja kauli pannullesi sopivan kokoinen pohja, taikina saa nousta hieman pannun reunoille. Jauhojen käyttöä tässä vaiheessa ei tarvitse arastella, voit vaikka peittää taikinapalan jauhoilla ja kaulia jos tuntuu että taikina on lievää. Pidä taikina kuitenkin löysempänä kuin pulla- tai sämpylätaikina, sopiva pizzapohja on kimmoisaa ja sileää mutta ei kumimaista. Anna taikinan kohota pannulla vielä hetki ennen täyttämistä, voit vaikka lämmittää pannua hiukan kohoamisen nopeuttamiseksi.


Levitä noin 2½rkl tomaattikastiketta pohjan päälle. Ripottele kastikkeen päälle maltillisesti juustoa, liika juusto tekee pizzasta raskaan ja mauttoman. Lisää muut täytteet ja vielä pieni ripaus juustoa. Paista vain muutama minuutti, älä lähde uuninluukulta kauas sillä pizza kypsyy nopeasti ja ylikypsyy vielä nopeammin. Tarkoitus on että pizzan reunat saavat hieman väriä ja pohja kypsyy mutta juusto ainoastaan sulaa, ei ruskistu.
Leikkaa veitsellä tai pizzapyörällä annospaloiksi ja nauti!









                                                                                                                                                                                             Mikäli paistat pizzakivellä niin kivi tulee laittaa kylmään uuniin ja sen annetaan lämmetä samalla kun uuni lämpeää. Pizza valmistellaan ja täytetään ja siirretään suoraan kuuman pizzakiven päälle uuniin paistumaan.

5 kommenttia:

  1. Testaa kommentoinnin toimintaa..

    VastaaPoista
  2. Näköjään toimii =) en vaan meinannu päästä läpi niistä testeistä joissa piti kopioida sanoja, arvaamalla meni vissiin viides vasta läpi ;-) En ollu ainakaan robotti.
    -siskokulta-

    VastaaPoista
  3. kiva blogi, mutta yksi asia pakko sanoa,,itte olen italiasta,ja kyllä sanon suora että järkytin kuin näin ketchuppi kastikeessa :O-jos haluat tehda kunnon italian NAPOLI pizza mulla on hyvää ohjet,,,voin näyttä miltä näyttä oma pizza,,se on sama kuin Napolissa,missä on syntynyt..reunat paksu,..tarvit manitoba jauho ja gluteinii lisätty jauho että vain netista löyty....plus kastikket on aina murska tomatti,suola ja oliivi öljy :)..ja mozzarlla toki,,,tai sitten tommosen ei voi kutsua pizza,,mutta jotakin kopio, amerrikkanaisoitu,suomalaisoitu versio....olen ylpeä itte italian ruoka kultturista ja kyllä yrittän aina koriata the mistakes...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!
      Juu, sentään en osaa autenttista italialaista pizzaa valmistaa eikä tässä ollut sellainen ajatuskaan. Useimmat meidän ruokalajeistamme ovat eurooppalaistettuja eikä monellakaan ole mitään tekemistä itse alkuperäisen ja autenttisen ruoan kanssa, juuri siksi että alkuperäisiä raaka-aineitakin voi jo olla vaikea hankkia. Olisi kyllä ihanaa osata valmistaa oikeaa italialaista pizzaa! :)

      Poista