Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

perjantai 31. elokuuta 2012

Vietnamilainen kala-ateria

Kyllä se on todettava että aasialainen ruoka suorastaan vyöryy meille suomeen ja miksei maailmalle muutenkin. Kiinalainen on menneen talven lumia, nähty ja koettu, vaikka varmaan tullut kyllä jäädäkseen. Keittiökriitikko yrittää pysyä muutoksen perässä joten tänään kokattiin aasialaista ruokaa.

Sekä keittäjä itse että tuo keittiökriitikon oma ruokakriitikko olimme asiasta samaa mieltä, ruoka oli maukasta ja onnistunutta ja tapahtui sellainen harvinaisuus että olin jopa itse tyytyväinen ateriaan (riisiä lukuunottamatta, se jäi liian irtonaiseksi ja puikoilla syöminen oli varsinainen farssi). Kokeilin valmistaa sekä lohta että siikaa mutta täytyy sanoa että siika pesi lohen 6-0.


Grillattua marinoitua kalaa (siikaa ja lohta), höyrytettyä kaalia, nuoc cham dippikastiketta ja jasmiiniriisiä. 










Aterian valmistaminen ei todellakaan ole ydinfysiikkaa, valmistusmenetelmät ovat perin yksinkertaisia. Ainoa todellinen haaste on tutustua uusiin raaka-aineisiin ellei ole käyttänyt aasialaisen keittiön aineksia aiemmin. Itse löydän nämä raaka-aineet omasta lähikaupastani, hyvin varustellusta sellaisesta. Viimeistään isompi supermarket tarjoaa ainekset eli erikoisuuksista ei todellakaan ole kyse. Työvälineistä morttelista on suuri apu mutta sauvasekoittimellakin homma onnistuu. Kastikkeet säilyvät jääkaapissa, itse tein ne jo edellisenä päivänä joten itse aterian valmistaminen kävi todella nopeasti. Lisäksi aasialainen ruoka, vietnamilainen ainakin, on todella terveellistä sillä se sisältää paljon kasviksia ja vain vähän rasvaa. Jos ehdin niin lasken tässä jonain päivänä koko menun ravintoarvot.

Nuoc cham, vietnamilainen dippikastike
neljälle

3/4dl vettä
0,6dl palmu- tai ruokosokeria
3-4rkl kalakastiketta 
1rkl valkoviini- tai riisiviinietikkaa
1 limen mehu
½ punainen chilipalko
2 valkosipulinkynttä

Kiehauta vesi ja kaada kulhoon, lisää sokeri ja sekoittele kunnes sokeri liukenee. Lisää kalakastike, etikka ja limen mehu. Maistele lientä, voit hyvin lisätä jotain ainesosaa jos tuntuu että kastike kaipaa esimerkiksi lisää happamuutta (etikka tai lime) tai suolaisuutta (kalakastike). Pilko valkosipulinkynnet ja chilipalko pieniksi paloiksi ja lisää liemeen, sekoittele.

•itse dippasin kastikkeeseen kaalinpaloja, mieheni taas innostui lisäämään sitä riisin kastikkeeksi. tyyli lienee vapaa :)
•chilin määrää voit vähentää tai lisätä oman maun mukaan
•säilytä liemi jääkaapissa jos teet sen etukäteen
•kuva liemestä näkyy keskimmäisessä kuvassa taustalla


Vietnamilainen kala
kahdelle

marinadi
2/3 punttia tuoretta korianteria
½ punainen chilipalko
3 valkosipulinkynttä
2 nopan kokoista palaa tuoretta inkivääriä
2 limen mehu
2rkl kalakastiketta
1 tl merisuolaa

Jos käytössäsi on mortteli tee korianterista (varsineen), suolasta, chilistä (poista siemenet), valkosipulista ja inkivääristä (inkivääri tulee kuoria) tahna ja lisää vasta sitten nesteet. Mikäli valmistat marinadin sauvasekoittimella tai tehosekoittimella voit lisätä heti kaikki ainekset ja pyöräyttää ne sileäksi kastikkeeksi.

lisäksi tarvitset
2 annosta (n.300g) vaaleaa perattua kalaa fileenä (siikaa, seitiä, haukea, tms)
2-3rkl rypsiöljyä
tuoretta korianteria
paahdettua sipulirouhetta
(kurkumaa)

Laita kalapalat foliosta tehtyyn nyyttiin nahkapuoli alaspäin. Lusikoi marinadia tasaisesti kalan päälle ja anna maustua noin 20min. Kaada kaloista irtoava liika neste pois ja kaada kalojen päälle öljyä. Grillaa tai paahda nyyttiä uunissa kunnes kalat kypsyvät, se ei kestä pitkään. Ripottele kalojen päälle vielä hieman kurkumaa sekä korianterinlehtiä, viimeisen silauksen antaa paahdettu rapea sipuli.

•marinadi maistuu sellaisenaan todella vahvalle, suolaiselle ja tuliselle, mutta kalan kanssa maku tasoittuu erinomaisesti joten vahvaa makua ei pidä säikähtää
•paahdettua sipulia löytyy useimmista marketeista maustehyllyn tuntumasta, viimeistään isommasta marketista jos ei muualta
•kaloista folioon valuva paistoliemi on todella maukasta, lusikoi sitä kalan ja vaikka riisin päälle mutta älä heitä hukkaan!


Höyrytetty kaali
kahdelle

1 savoijinkaali
suolaa

Irrota kaalista muutama uloin lehti, täyskokoisesta kaalista noin 2 lehteä per ruokailija. Leikkaa pois paksu lehtiruoti. Revi lehdet käsin suupalan kokoisiksi palasiksi ja huuhtele palaset. Laita kaalit höyrykattilaan (tai käytä höyryritilää) ja kiehuta kattilaa kansi päällä viitisen minuuttia. Sen jälkeen sammuta levy, kaalit voivat odotella kattilassa jonkin aikaa siirtämistä tarjoiluastiaansa. Ripottele kaalien päälle aavistus suolaa. Dippaa kaalinpaloja nuoc chamiin.

•kaalia ei saa kypsentää läpikypsäksi ja pehmeäksi vaan purutuntuma ja kaalin rakenne tulee säilyttää. parempi termi voisi olla kuumentaa kuin kypsyttää
•voit käyttää muitakin pehmeitä kaalilajikkeita kuten kiinankaalta tai bok choyta


Jasmiiniriisi

Keitä riisipakkauksen ohjeen mukaan riisiä kahdelle. Voit lisätä keitinveteen pienen ripauksen sokeria.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti