Ota yhteyttä!

Contact:
ruokakriitikko@gmail.com

keskiviikko 22. elokuuta 2012

Lohta ja sitruunainen beurre blanc

Tämän päivän aterialla oli muutama vieraskin ja laitoin ruokaa jossain muualla kuin omassa keittiössä. Se tuo aina oman lisähaasteensa ruoanlaittoon. Erilaiset tilat, erilaiset välineet. Jännittävää huomata miten lujasti sitä onkaan kiinni niissä omissa työvälineissään; vieraassa keittiössä pallovatkain vaihtuu tavalliseksi, induktioliesi vaihtuu tavalliseen sähkölieteen, korkea kiertoilmauuni vaihtuu matalaan tavalliseen uuniin. Siksi päädyinkin valmistamaan jotain sellaista ruokaa mikä on hyppysissä niin hyvin ettei kovin katastrofaalisen pahasti voida mennä metsään eikä homma ole välineistä kiinni. Totuushan on että hyvät välineet eivät tee hyvää kokkia mutta ovat ne siinä kyllä uskomattoman iso apu! Kotoa lähtiessäni harkitsin jopa ottavani omat veitset mukaan. No en ottanut mutta hyvin pärjättiin silti.

Ruoanlaitto alkoi siitä että hankittiin kokonainen lohi joka fileoitiin ja käsiteltiin syötäviin annospaloihin. Täytyy sanoa että olin tyytyväinen lopputulokseen, fileet näyttivät siisteiltä fileiltä eivätkä siltä kuin töitä olisi tehty kirveellä. Sellaistakin jälkeä aikanaan on minun veitsestäni syntynyt..

Kuvat eivät ole superlaadukkaita mutta pakko ne kuvat on ottaa, eihän blogi muuten mitään olisi. Kuvassa siis paistettua lohta, sitruunalla maustettu beurre blanc eli valkoviinivoikastike ja alla kermaperunoita pannulla valmistettuna. Ruoka tarjoiltiin varsinaisilta retrolautasilta, lienevät kultaisen 80-luvun tuotantoa.


Annoksesta itsestään voin kommentoida että se oli liian raskas. Pienempi osuus perunaa olisi riittänyt ja tilalle vaikkapa parsaa tai muuta "vihreää". Nyt kun mietin niin annoksesta puuttuivat rakenteet, eli esimerkiksi sitä al denteksi kypsennettyä parsaa tai vaikkapa kukkakaalta annos olisi kovasti ollut vailla. Ja pakko kai se on tunnustaa: unohdin sitten ne kantarellit, koko annoksen kruunun! Harmitti niin mahdottomasti mutta eipä tilannetta voinut enää korjata siinä vaiheessa kun asia tuli mieleen. Makuihin olin melko tyytyväinen, sain sitruunan maun kastikkeessa esiin mielestäni kohtalaisen hyvin. Laitan alle kastikkeen ja perunoiden reseptin. Perunan määrästä en osaa niin tarkkaan sanoa, vähän näppituntumalla kun yleensä keittelen.


Sitruunainen Beurre Blanc
6 hlö

50g sipulia
10g suolatonta voita
1½dl valkoviiniä
2½dl kalalientä
1 pieni sitruuna
100g suolatonta voita
suola, valkopippuri

Freesaa pilkotut sipulit pehmeäksi voissa, älä ruskista. Lisää kattilaan kalaliemi ja valkoviini, redusoi eli keitä kokoon kunnes liemestä on 1 kolmasosa jäljellä. Ota lämpö pois ja lisää sitruunan mehu ja raastettu kuori. Anna maustua muutama minuutti ja siivilöi kastike. Lämmitä kastike vielä kuumaksi ja sitten vispaa sekaan kuutioitu kylmä voi, älä kuitenkaan keitä kastiketta enää. Vatkaa kastiketta reilusti että se hieman paksuuntuu ja kuohkeutuu, mausta suolalla ja valkopippurilla ja tarjoile heti. Beurre blanc on á la minute-kastike, eli se ei kestä lämpösäilytystä vaan tulee tarjoilla heti.

Itse en ole käyttänyt suolatonta voita vaan tavallista, mutta koska alkuperäisessä reseptissä puhutaan suolattomasta voista niin kirjoitan sen reseptiin.


Kermaperunaa pannulla
6 hlö

2 sipulia
20g voita
2dl kuohukermaa
10 isoa kiinteää perunaa
suolaa

Kuori perunat ja tee perunoista noppaa, eli kuutioi nopan kokoisiksi paloiksi. Pilko sipulit ja freesaa hetki voissa, lisää perunakuutiot. Paista perunoita pannulla siten että ne saavat hieman väriä. Lisää suolaa ja kerma, pienennä lämpöä ja hauduttele kannen alla kypsäksi pari kertaa käännellen. Tarkista suolan määrä ennen tarjoilua, perunat vaativat aika paljon suolaa.

Näistähän on todella helppo varioida valkosipuliperunat lisäämällä heti alussa muutaman pilkotun valkosipulinkynnen freesautumaan sipulin kanssa pannulle.

2 kommenttia:

  1. Taidanpa kokeilla noita perunoita viikonloppuna. Valkosipulisena taikka kenties aurajuustoisina :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan. :) Itsellä meni perunat muhjuksi koska annos oli iso ja pannu liian pieni, piti käännellä koko ajan. Pienemmällä annoksella ja isolla pannulla saa perunat paremmin pysymään muodossaan. Itse en ole uuniruokien ystävä vaan mielelläni valmistan pannulla kaiken minkä vain voi. Nestettäkin voi lisätä, maitoa tai ihan tilkan vettä jos tuntuu että paistos kuivahtaa liikaa.

      Poista